TV på Kvibergsnäs

Den första som säger att det borde ju ha varit i färg sparkar jag ut, sade spontana och temperamentsfulla Ria Wägner, medan hon balanserade ett fat med sillsallad mellan kameror och sladdar fram till det dignande julbordet på Kvibergsnäs […]

Så skrevs det under rubriken ”Ria bandade julstämning i unik idyll” i Göteborgs-Tidningen den 17 december 1964. Några dagar därpå, på tisdagskvällen den 22 december, sändes detta TV-program om julförberedelser, programlett av TV-personligheten Ria Wägner. Det är troligen många som minns hennes speciella vinkning, med bakåtvänd hand, som det sägs att hon lärde sig i Italien.

Programmet ingick i matlagningsserien Hemma med Ria som framför allt riktade sig till tidens hemmafruar. Just det avsnitt som sändes julen 1964 spelades in på Kvibergsnäs, det gamla landeri som vid denna tid var hemsysterskola. I Göteborgs-Tidningen skrevs det att Ria vant regisserade skolans elever ”[…] som kokar klenäter, dekorerar pepparkakshus” och som var ”glada,  yrkesstolta och lite uppskärrade, i nätta grå uniformer […]”. Ria själv, ”[…] som bestämde sig på fläcken, när hon såg den gulvita herrgårdsbyggnaden med flyglar”, hade gjort tre resor till Kvibergsnäs för att gå igenom alla detaljer:

I tisdags eftermiddag repeterade man och igår bandades programmet i två avsnitt, ett på dagen i huvudbyggnaden, ett andra på kvällen för att få den riktiga julstämningen med ljus i fönstren, flammande marschaller…

Lokalerna på Kvibergsnäs kom, efter en omfattande restaurering av byggnaderna, att hyras av hemsysterskolan i början av 1950-talet. Tidigare hade skolans verksamhet varit förlagd till Caroline Wijks sjuksköterskehem vid Vasakyrkan. I samband med restaureringen fick huvudbyggnaden värmeanläggning och tvättstuga i källaren, och allt som allt blev det bostadsrum åt ett trettiotal elever. De elever som julen 1964 hjälpte Ria Wägner att skapa julstämning på Kvibergsnäs var 23 i antal och skulle precis komma att avsluta sin halvårskurs på skolan för att ”[…] gnuggas ännu ett halvår i praktiskt arbete inom sjuk- och barnavård”.

Källor:
Göteborgs-Tidningen 1964-12-17
Minnenas Journal 2014-11-13
Okänd tidning 1950-04-13
Okänd tidning 1948-11-09

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s