Fasadens dolda berättelser

Kasernen i Kviberg uppfördes under åren 1892 – 1895. Byggnaden är uppförd i tegel och dess fasad är klädd med tegel från Börringe i Skåne, vilket ansågs äga stor motståndskraft mot just västkustens fuktiga klimat.

a
Bild 1: Kanslibyggnaden, kasernens huvudingång. Foto: Frida Hauge Andersson

 

Kasernens huvudingång låg i kanslibyggnaden och enligt tidningen Göteborgs Handel- och Sjöfartstidning (1895-08-02) var denna ”särledes vackert och anslående utförd”. Självfallet skulle huvudingången ge ett imponerande intryck och när det kommer till val av material var man högst noggranna. Kanslibyggnadens ståtliga portal skulle enligt Göteborgs Aftonblad år 1893 uppföras i huggen sten från Öland, medan portalerna på kasernflyglarna skulle uppföras i sten från Kinnekulle. Om man jämför huvudingångens portal (se bild 1, 3 och 4) med kasernflyglarnas portaler (se bild 2) kan man se att de uppförts i olika stenmaterial då huvudingångens portaler är vitare jämfört med flyglarnas mer gråa portaler.

b
Bild 3: Huvudingångens portaler.
Foto: Frida Hauge Andersson
c
Bild 2: Portal till kasernflygel.
Foto: Frida Hauge Andersson

 

 

 

 

 

 

 

 

d

Bild 4: Huvudingångens öppna entré.
Foto: Frida Hauge Andersson

Huvudingångens trappor och pelare är i granit. I den öppna entrén (se bild 4) utgörs taket av spretiga halvbågar som bärs upp av fyra runda granitpelare, dessa ska komma från Christenssons stenhuggeri i Hunnebostrand. Enligt Göteborgs Aftonblad gav kasernens prydliga yttre ett imponerande intryck, utan att vara överdrivet.

Kanslibyggnadens sockel är också uppbyggd av huggen sten från Hunnebostrand, som var en central ort för den svenska stenindustrin. Källarmuren till kasernflyglarna har en sockel av granit.

Källor:

Göteborgs Aftonblad 1893-11-02
Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1893-05-18; 1893-10-31; 1895-08-02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s