Quuighebyergh

Namnet Kviberg användes redan på 1300-talet. Då med lite annorlunda stavning, Qvigeberg. Eller som det står i ett gåvobrev från 1320 på latin, vilket var det vanligaste skriftspråket på den tiden,”quuighebyergh”. Brevet berättar att Ingeborg, som var Sveriges regent 1319-1332 i sin omyndige son Magnus Erikssons ställe, skänkte tre gårdar med “hus, fält, ängar, skogar, träsk et cetera” i Qvigeberg till en annan kvinna vid namn Ingeborg som levde på Gudhems kloster.

Kviberg betyder antagligen helt enkelt Kvig-berget. Med största sannolikhet kommer det av att en höjd i området har varit betesmark för boskap, eller just kvigor.

Mellan Säveån och Bunkeberget finns fornlämningen Kvibergs gamla bytomt/gårdstomt registrerad. Staden Nya Lödöse (Gamlestaden) grundas 1473 på utmark, betesmark, till Kvibergs by. Detta kan tyda på att det äldsta omnämnda Kviberg delvis låg i området kring dagens Bellevue. Men samtidigt går det inte att avgöra exakt var under 1300-talet dessa gårdar låg, eller på vilket berg kvigorna ska ha betat i dagens Kviberg. Det saknas kartor från tiden, och inga spår är heller synliga idag på platsen för fornlämningen.

kvibergs gamla tomt gbg 313 s
Vy över platsen idag för fornlämningen Kviberg bytomt/gårdstomt. Foto: Lisa Liljas

 

 

 

 

 

 

 

RAÄ Göteborg 313:1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s