Kulturarv Kviberg – En resa genom olika kulturlager

Att studera ett område på det sätt vi gör i projektet Kulturarv Kviberg är väldigt spretigt. Våra delstudier sträcker sig över en lång tid, från förhistorien fram tills idag. Vi behandlar även material och händelser av vitt skilda slag samt att vi har ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt mellan arkeologi, etnologi och historia.

Det är alltid spännande att studera de äldsta delarna av en plats historia, vi tycker dock att det är minst lika intressant att studera andra tidslager! Ett område som har använts av människor under så lång tid som Kviberg har nämligen en mängd olika händelser som kommit att påverka vad platsen är, och hur den ser ut, idag. En promenad genom området visar flera av dessa ”kulturlager”.

Inom arkeologi används benämningen kulturlager på fyndigheter av äldre jordlager som påträffas vid utgrävningar av en plats där människor uppehållit sig och levt. Det är ett mörkfärgat jordlager som ofta innehåller rester av smuts, skräp, kol och sot som har hamnat på marken.

Här i Kviberg skönjer vi dessa lager av ”kultur” ovan jord. En del av dem är dolda medan andra delar syns tydligt, och ibland till och med tar över bilden av området. Det är kombinationen av så många spår, även om alla inte är synliga med blotta ögat, som gör att vi tycker området är så spännande att studera!

Välkomna att följa med oss på vår resa genom Kvibergs kulturlager!

Anton, Emma, Emma, Frida, Hampus, Hanna, Helena, Johanna, Lisa, Malin och Olga

IMGP4408
Exempel på kulturlager, hamlat träd och nutida vägskylt. Foto: Lisa Liljas.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s