Kvibergsnäs landeri och dess vällingklocka

Gården Kvibergsnäs finns med på en karta från 1696. De byggnader som står här idag är från 1700-talet. Husen ägs idag av Higab, ett kommunalt fastighetsbolag. Kvibergsnäs drevs som ett landeri. Landerier var lantegendomar som låg på mark som tillhörde Göteborgs Stad vilket kunde arrenderas av privatpersoner. Det användes för att bedriva odling till försäljning i staden. Landerier i Göteborg användes även som sommarhus för Göteborgs societet. Landeriet är det enda kvarvarande i Göteborg där både boningshus och ekonomibyggnad, uthus, finns bevarade. På bilden syns tornhuset till vällingklockan på Kvibergsnäs. Vällingklockor användes för att kalla in de som arbetade på gårdens marker när det var matdags. Under 1700- och 1800-talen serverades det ofta välling och gröt gjord på olika sädesslag som middagsmat. Just nu restaureras ekonomibyggnaden på Kvibergsnäs.

Foto: Lisa Liljas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s